Aktualności, Ekologia, Ochrona środowiska

Odnawianie sadów dla bieszczadzkich niedźwiedzi

Niedźwiedź brunatny

Jabłka, gruszki i owoce tarniny składają się na część jesiennego jadłospisu bieszczadzkich niedźwiedzi. WWF Polska prowadzi właśnie projekt odnawiania starych sadów owocowych w Bieszczadach, którym zostanie objętych 3000 drzew.

Niedźwiedź brunatny

Niedźwiedź brunatny

Chcemy zachować stare drzewa owocowe – jabłonie i grusze, które już teraz stanowią podstawę, bo aż 40 do 80%, jesiennego pożywienia bieszczadzkich niedźwiedzi – mówi Natalia Kryt z WWF Polska. – Przycinając stare gałęzie, odkrzaczając i odsłaniając drzewa owocowe zwiększamy ilość owoców.

Jabłonie i grusze pojawiają się w okresie jesieni, kiedy zwierzęta gromadzą zapasy tłuszczu przed snem zimowym. Drzewa owocowe znajdują w trudnodostępnym dla ludzi terenie i z dala od siedzib ludzkich. Dzięki temu można uniknąć ewentualnych sytuacji konfliktowych z ludźmi.

Niedźwiedzie rzadko szukają owoców w przydomowych sadach, na co wskazują sporadycznie zgłaszane szkody – potwierdza dr Wojciech Śmietana. – Wybierają drzewa owocowe rosnące w wyludnionych po II Wojnie Światowej wsiach i z samosiejek, które rozprzestrzeniły się na terenach porolnych.

Niedźwiedzie są wszystkożerne, ale w przypadku polskiej części Karpat podstawę ich jadłospisu stanowi pokarm roślinny. Niedźwiedzie zaglądają też do śródleśnych pasiek, wykradając z nich miód, który jest wysokoenergetycznym przysmakiem. Dzięki projektowi WWF Polska udaje się jednak rozwiązać ten problem, poprzez rozdawanie pszczelarzom specjalnych pastuchów elektrycznych, ograniczających w skuteczny sposób powstanie szkód.

Rozdajemy pszczelarzom specjalne pastuchy elektryczne, które skutecznie zniechęcają niedźwiedzie do wyjadania miodu z uli – dodaje Kryt. – Do tej pory przekazaliśmy pszczelarzom 25 zestawów ogrodzeń, planujemy rozdać jeszcze drugie tyle. Stawiamy również na edukację i przypominamy turystom, że niedźwiedź to nie miś. Wydaliśmy pocztówkowy poradnik ze wskazówkami na temat jak postępować w krainie niedźwiedzia. Elektroniczną wersję poradnika można pobrać ze strony wwf.pl.

Obecnie w Polsce żyje zaledwie 100 niedźwiedzi, które występują w polskiej części Karpat. Niegdyś były liczne również w innych rejonach Polski, ale w rezultacie presji ze strony człowieka, zniknęły z tych obszarów.

WWF chroni niedźwiedzie w ramach projektu nr POIS.05.01.00-00-342/10 pt. „Ochrona niedźwiedzia brunatnego Ursus arctos w polskiej części Karpat”, współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.

Źródło: WWF.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *