Aktualności, Ekologia, Ochrona środowiska, Wydarzenia

Niedźwiedź brunatny coraz mniej aktywny. Bieszczadzkie misie zapadają w sen zimowy

Sen zimowy niedźwiedzi brunatnych w Bieszczadach

Żyjące w Bieszczadach i Beskidzie Niskim niedźwiedzie są mniej aktywne niż kilka dni temu. W najbliższym czasie mogą zapaść w sen zimowy ? informuje  Edward Marszałek, rzecznik Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie.

?W niedzielę szedłem wzdłuż fragmentu bieszczadzkiej kolejki wąskotorowej i w wielu miejscach widziałem pochodzące sprzed dwóch ? trzech dni wyraźne tropy niedźwiedzi. Nigdzie jednak na śniegu nie było świeżych śladów drapieżnika? ? powiedział Marszałek.

Pojedyncze tropy niedźwiedzi można jeszcze także znaleźć wokół stanowisk z karmą wyłożoną dla jeleni.

?Wydaje się, że misie są już odpowiednio obtłuszczone na zimę i wkrótce zasną w gawrach. Być może w tym roku nastąpi to jeszcze przed Wigilią Bożego Narodzenia, czyli zgodnie z dawnymi przekazami ludowymi? ? dodał rzecznik.

W lasach Podkarpacia, głównie w Bieszczadach i Beskidzie Niskim, żyje ok. 100 niedźwiedzi, najwięcej w Polsce.

Niedźwiedź brunatny waży około 300 kilogramów. Żyje do 50 lat. Zwierzęta te są wszystkożerne, przez cały rok gromadzą zapasy energetyczne na zimę. Zaliczają się do najbardziej niebezpiecznych drapieżników w Europie.

Źródło: Ekologia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *