Aktualności, Ochrona środowiska

Sekretne życie borsuków

borsuki bawiące się w lesie
fot. Lasy Państwowe

Tym razem czujne oko kamery zainstalowanej przez leśniczego zarejestrowało wesołe poczynania rodziny borsuków zamieszkujących lasy olsztyńskiego Nadleśnictwa Młynary.

Borsuk europejski inaczej jaźwiec (Meles meles) to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny łasicowatych. Biała głowa z czarnymi pasami biegnącymi po boku od nosa, poprzez oczy do uszu to jego cecha charakterystyczna. Łapy borsuka są uzbrojone w potężne, porównywalne z niedźwiedzimi, pazury. Natomiast głowa jest mała i nieproporcjonalna do reszty ciała.

Głównym jego pożywieniem są dżdżownice. By znaleźć taką ich ilość do zaspokojenia głodu, borsuk musi się nie lada natrudzić. Dlatego nie pogardzi również owocami, grzybami czy małymi ssakami, jest wszystkożerny. Borsuki są aktywne głownie nocą, możemy je spotkać najczęściej w lasach mieszanych sąsiadujących z polami czy łąkami.

Borsuk nie jest samotnikiem, prowadzi rodzinne bardzo towarzyskie życie. Nory, w których mieszkają borsuki są przekazywane z pokolenia na pokolenie i służą przez kilkadziesiąt lat.

Każda nora posiada kilka wejść, a wszystkie są połączone ze sobą siecią podziemnych korytarzy. Borsuki bardzo dbają nie tylko o swój wygląd, ale także o wygląd swojego podziemnego domu. Zwykle w pobliżu nory znajduje się latryna w postaci niewielkiego dołka w ziemi, do którego borsuki się załatwiają. Borsuk to zwierzę, które zapada w sen zimowy. Nie jest to jednak trwały sen – w czasie ciepłych dni wychodzi na zewnątrz.

Ewa Parzyszek, Nadleśnictwo Młynary

Źródło: Lasy Państwowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *